Cseh gulyás zsemlegombóccal

2016. június 08. 00:13 - LaciOregami

 

gulasch-mit-putenoberkeule-und-semmelknoedel-c-kimmik-fotolia-com.jpg


Nagyon kedvelem a cseh söröket, és Csehországban is voltam többször, így találkoztam a cseh ételekkel is. Az esetek többségében akármit rendeltünk, hasonló ételt kaptunk, azaz valamilyen húst, valamilyen barna szószban, mellé knédli vagy zsemlegombóc, és esetleg káposzta. és igazából az egyhangúság annyira nem volt vészes mert amúgy nagyon finomak voltak. Ezért is gondoltam hogy az emlékek/tapasztalatok alapján elkészítem az én verziómat, és tényleg bele is illik a kint tapasztalt ételek palettájába. A zsemlegombóc nagyon passzol hozzá de ha valaki szerezni tud knédlit mellé, úgy is finom. Amúgy ez a zsemlegombóc recept inkább bajor de hát.. ott is finom a sör :)

Hozzávalók

Hús:
- 1-1,5 kg marha comb
- 2-3 üveg cseh barna sör (pl. Staropramen, Krusovice, Bernard)
- 2dl paszírozott paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 zöld erős paprika
- 1 sárgarépa
- 5-10 szem borókabogyó
- babérlevél
- pirospaprika
- étolaj
- bors
- só

Zsemlegombóc:
- 2 csomag újhagyma vagy 1 póréhagyma
- 100 g vaj
- 8db száraz zsömle
- 2 csomag petrezselyemzöld
- 1l tej
- 3 tojás
- 8 ek liszt
- só

 

Elkészítés:
1.) A hagymát megpucoljuk és kevés olajon egy kis sóval üvegesre pároljuk egy lábosban. Ekkor levesszük a tűzről, teszünk bele pirospaprikát és összekeverjük a hagymával. Belerakjuk a húst, összekeverjük és feltesszük pörkölődni a tűzhelyre, gyakori kevergetés mellett (kb 10 perc). Közben felvágjuk a zöldpaprikákat és a sárgarépát (utóbbit egész apróra), ezt is hozzáadjuk a húshoz, beleöntjük a paradicsompürét és az egészet felöntjük barnasörrel, úgy hogy ellepje a húst. Ekkor tesszük bele a többi fűszert, vagyis 2 babérlevelet, borókabogyót, borsot. Alacsony lángon főzzük lefedve, eleinte nem kell gyakran kevergetni, de egy idő után ahogy kezd a víz elfőni, egyre gyakrabban keverjük hogy nehogy odaégjen… Amikor lefőtt a víz és sűrű szószos állaga van (ekkor már a zöldségek szétfőttek), akkor megnézzük hogy a hús elég puha e, ha nem akkor ismét öntünk rá barnasört és elfőzzük. ha kell akkor ismét… Attól ne aggódjunk hogy túl híg lesz, ha úgy látjuk hogy a hús lassan jó de még sok rajta a lé, akkor nagyobb lángon gyakori keveréssel gyorsan elpárolog a víz és besűrűsödik az étel.

2.) A zsemléket apró darabokra vagdossuk, és beletesszük egy tálba. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és megpároljuk benne a felvagdosott újhagymát/póréhagymát. Ráöntjük az egészet a zsömlékre, hozzáadunk 3 tojást, 8 púpozott evőkanál lisztet, sót, és az apróra vágott petrezselyemzöldet.elkezdjük felönteni tejjel, és egy kanállal kavargatjuk közben. Annyi tejet adunk hozzá amíg olyan állaga nem lesz amiből gombócokat tudunk gyúrni. A kezünkkel gombócokat gyúrunk belőle és enyhén lobogó sós vízben 20 percig főzzük őket! Fontos hogy a víz főjön miután beleraktuk a gombócokat, de csak enyhén lobogjon hogy ne menjenek szét a gombócok. Ha kész, egy tálcára kiszedjük.

3.) Egy tányérra teszünk zsemlegombócot, mellép a húst (és sok szaftot) és már fogyasztható is. Az ételhez nagyon passzol a maradék barnasör, és némi Karel Gott ?

Szólj hozzá!
Címkék: Receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://oregami.blog.hu/api/trackback/id/tr648788964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása