Ez az egyik kedvenc gyerekkori ételem. Egy időben minden vendégségben ez volt nálunk a menü, és tényleg végtelen mennyiséget meg tudok belőle enni, de csak ebből és nem abból, amit a rosszabb kínai büfékben Gong bao néven árulnak és kígyóuborkával(!) szervíroznak. Tehát ez nagyjából a kínai recept szerint készül, és bár az eredeti recept négy személyre írja ezt a mennyiséget, én inkább két személyesnek mondanám.
Hozzávalók:
35 dkg csirkemell
4 ek. olaj
1 db szárított madárszemcsili
2 gerezd fokhagyma
4-6 cm gyömbér
1 ek. sherry
3 db. újhagyma
5 dkg sózatlan földimogyoró
Mártás: 1 ek. szójaszósz
1-2 ek, csiliszósz
2 tk. fehérborecet (vagy rizsecet, ha van)
2 tk. cukor
1,5 tk. liszt
6 ek. alaplé (vagy víz)
Páclé: 1/3 tk. só
2 tk. szójaszósz
2 tk. sherry
1 tk. kukoricaliszt (vagy étkezésikeményítő).
1 ek. tojásfehérje
1.) Első lépésben vágjuk fel kockára vagy vékonyra csíkokra a csirkemellet és keverjük össze a páclé hozzávalóit. Ezután a feldarabolt csirkemellet tegyük egy nagyobb tálba, forgassuk össze a páclével és lefedve hagyjuk a hűtőben kb. 20 percig.
2.) Ez idő alatt a gyömbért, a fokhagymát és a csilit szeleteljük fel, amilyen kis darabokra csak tudjuk. Az újhagymát vágjuk karikára és kezdjük el hevíteni az olajat. (A legjobb, ha ezt öntöttvas wokban tesszük, ennek hiányában a legnagyobb otthon fellelhető serpenyő is megteszi.)
3.) Ha az olaj felmelegedett dobjuk bele a csilit, a fokhagymát és a gyömbért, majd ha kellően átpirultak, mehet bele a bepácolt csirke a páclével együtt.
4.) Amíg a csirkemell sül, keverjük a mártás hozzávalóit csomómentesre. A piruló csirkemellhez előbb adjuk, hozzá az újhagymát, majd keverve forgassuk a wokban, amíg a csirkemell átsül és az újhagyma is megpirul.
5.) Majd adjuk hozzá a mártást és kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Ilyenkor érdemes megkóstolni és ízlés szerint még több szójaszószt/csilit beletenni.
6.) Keverjük hozzá a sózatlan földimogyorót és tálaljunk. (Talán hülyeség ideírni, de a rizs passzol hozzá leginkább. :)