Hozzávalók:
6 dl habtejszín
6 evőkanál cukor
1 vaníliarúd
6 zselatinlap
Eperszósz:
friss eper
frissen facsart citromlé
kristálycukor
Elkészítés:
1.) Az eperszószhoz vágjuk négybe az epreket, ízlés szerinti cukorral szórjuk meg és csavarjuk rá friss citromlevet. Jól keverjük össze és hagyjuk legalább negyedórát állni.
2.) A zselatinlapokat a megadott leírás szerint készítsük elő: áztassuk egy pár percig hideg vízben, majd jól facsarjuk ki.
3.) A habtejszínt a cukorral öntsük egy nagyobb lábasba, majd dobjuk bele a kettévágott vaníliarudat a kikapart magjaival együtt. Az egészet sűrűn kavargatva, hogy a cukor jól feloldódjon, körülbelül forráspontig hevítsük, majd zárjuk el alatta a tüzet.
4.) A még meleg tejszínből halásszuk ki a vaníliarudat és dobjuk bele a cukros bödönbe - így lesz isteni vaníliás cukrunk a többi sédességhez- és keverjük bele a zselatint.
5.) Ha kellően feloldódott még melegen adagoljuk poharakba vagy csatos üvegekbe a tejszínes krémet. Ezután tegyük a hűtőbe, amíg megköt, ez kb. 4-6 óra.
6.) A tálaláshoz a poharak forró vízbe mártásával és egy kés segítségével kiboríthatjuk a panna cottát egy tányérra, amit az eperszósszal nyakon öntve, mentával vagy bazsalikommal díszítve tálalhatunk. (Vagy sokkal kevesebb macerával felszolgálhatjuk a poharakban, csatos üvegekben is, ugyanolyan finom lesz. :)