Nem vagyok nagy leveses, de egy pár éve elkezdtem krémleveseket csinálni, és nagyon megszerettem őket. Nyáron kifejezetten szeretem akár hidegen fogyasztani, mondjuk meleg pirítóssal! A recepthez a bazsalikomot ne sajnáljuk, én bele szoktam tenni a boltokban kapható cserepes verzióból egy egészet!
Hozzávalók:
- 1 kg brokkoli (kb)
- 1 csomag friss bazsalikom
- 2 krumpli
- 100 g vaj
- 2-3 dl tejszín (min. 20%-os)
- fehérbors
- szerecsendió
- só
- alaplé (esetleg víz)
Elkészítés:
1.) A krumplit meghámozzuk, felszeleteljük apró darabokra. A brokkolit ha friss, szétszedjük kézzel kissebb darabokra, ha fagyasztott akkor csak egyszerüen beleöntjük a krumplival együtt egy lábosba, ráöntjük az alaplevet és főzzük 30 percet.
2.) A megfőtt alapanyagokat összeturmixoljuk. Ezután hozzáadjuk a vajat, a tejszín, sót, fehérborsot, és egy kevés szerecsendiót, és néhány kevergetéssel felforraljuk és pár percig főzzük (amíg meg nem unjuk). Ezután elzáruk alatta a hőforrást, beletesszük a bazsalikomleveleket és összeturmixoljuk ismét.
Én pirítóst szoktam hozzá csinálni, de bármilyen péktermékkel vagy akár önmagában is finom.