Sokáig nem túl gyakran ehettem halászlevet, mert édesanyám nem igazán szereti, ezért soha nem csinált. Aztán idővel megtanultam magam csinálni, a saját ízlésem szerint. Sokan vitába szállhatnak a receptel, mert elég sok halat teszek az alaplébe, de bevallom én tulajdonképpen nem is nagyon eszem a halszeleteket, inkább a sűrű levet szeretem friss kenyérrel. Persze a két dolog nem zárja ki egymást, sőt a sűrű lé és a finom halszeletek csak jobbá teszik a levest. Nem akarok zsákbamacskát árulni, nem egy félórás (de még csak nemis 2 órás) folyamat amíg elkészül az étel, sőt, elég macerás is a paszírozós rész, de aki szereti a halászlevet, annak megéri! Elég sokan - még szegediek is - megdicsérték már a halászlevemet, szóval jó eséllyel ízleni fog a recept. Sőt, ezt még anyukám is meg szokta kóstolni!:)
Hozzávalók:
- 1 kg szálkamentes halszelet (pl harcsa), esetleg lehet még hozzá ikra, haltej, halbelsőség
- 2 kg vegyes hal, alapléhez (Minél többféle, annál jobb, tökéletesen megfelel halnyesedék is)
- 2-4 db paradicsom
- 1/4 kg (2-4 db) kápia vagy zöld erős (vagy akár TV) paprika
- 1 db krumpli
- 3-4 fej hagyma
- pirospaprika
- Só
- 6 db halászlékocka
- darált csípőspaprika
Elkészítés:
1.) A hagymát megpucoljuk, felvágjuk és beleöntjük a lábos aljába. Az alapléhez vett halat, paradicsomot, paprikát és krumplit kisebb darabokra vágjuk és beletesszük a lábosba. Felöntjük vízzel és kis lángon elkezdjük főzni. Néha keverjük meg, mert odaéghet. Ez a folyamat viszonylag sok időt vesz igénybe, akár 4-5 órát is kell főzni addig amíg minden alapanyag szétfő. Amikor a hal csontjáról a hús elkezd lemálani, nagy lángra tesszük és gyakori kevergetés mellett addig főzzük amíg a haldarabok teljesen szét nem főnek.
2.) Előveszünk egy másik lábost, egy tésztaszűrőt, egy merőkanalat és előkészítünk egy edényt amiből vizet tudunk önteni. Az alapléből 1-2 kanállal a szűrőbe merünk, majd elkezdjük körkörös mozgással átpréselni a hal húsát. Ha szárazzá válik akkor egy tálba kiöntjük és ezt egész addig folytatjuk amíg el nem fogy az alaplevünk. Ha ezzel megvagyunk, a már lepaszírozott halat ismét a szűrőbe tesszük, vizet öntünk rá és megint addig paszirozzuk amíg a haltörmelék ki nem szárad, és ezt a teljes adaggal elvégezzük. Esetlegesen lehet egy 3. paszírozást is beiktatni, attól függ mennyi hallevünk van és elég sűrű e. Ha ezzel megvagyunk, még egyszer a teljes levet átszűrjük a tésztaszűrőn és lepaszírozzuk a merőkanállal, hogy véletlenül se maradjon szálka benne.
3.) Feltesszük főni az alaplevet, teszünk bele bőségesen pirospaprikát, beletesszük a halászlékockát. Ízlés szerint sózzuk és teszünk bele darált csípőspaprikát is.
4.) Ha készen vagyunk az alaplével, az enyhén lobogó halászlébe beletesszük a halszeleteket (és a belsőségeket). Ekkor már ne kavarjuk hanem a lábost mozgassuk meg néha. A hal nagyon gyorsan, pár perc alatt megfő (kb 5 perc), ha kiveszünk egy darabot és puhának találjuk, akkor kész is a halászlé.
Megjegyzés: A halászlé-kocka lehet hogy nem hangzik túlzottan igényes alapanyagnak, sokszor gondolkoztam hogy ezt el kéne hagyni, de úgy tudom hogy szegeden is sokan használják, akár halászléfőző versenyen is.