Profiterole

2017. február 22. 12:54 - OregamiAnnamari

 

profiterol.jpg

 

Profiterole-t először 10 évvel ezelőtt ettem, amikor Budapestre költöztem, majd 5 évre rá készítettem először, amikor az unokatesóm szülinapjára, valami különlegesebb, de sokak által közkedvelt ízvilágú (csoki :) sütit akartam sütni. Így találtam ki a számomra leginkább kézenfekvő profiterole receptet, amelyben az égetett tészta receptjét szinte egy az egyben a Horváth Ilona szakácskönyvből nyúltam, remélem megbocsátanak nekem. Ezúton is köszönöm a közreműködést!

Hozzávalók:

Tésztához

  • 5 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj/margarin/egyéb zsiradék
  • 2 dl víz

Krémhez

  • 250 g mascarpone
  • 150 g fehércsoki
  • 200 g étcsoki
  • 4dl habtejszín
  • 3 evőkanál cukor

 

Elkészítés:

1.) A vizet és a vajat összeforraljuk egy lábasban, majd egyszerre ráöntjük a lisztet és jól elkeverjük. 

2.) Ha egy kicsit kihűlt, hozzákeverjük egyesével a tojásokat. (Nagyon masszív a keverék, felér egy komolyabb karizomgyakorlattal.)

3.) Simafejű nyomózsákba tesszük a tésztát és kb. diónyi nagyságú gömböket nyomunk belőle a kivajazott tepsire. /Ha nem akarunk ezzel bajlódni, egy evőkanállal is szaggathatunk ugyanekkora gömböket.

4.) Nagyon meg fog nőni, kb. 5 centi helyet hagyjunk a tepsin a tésztahalmok között. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssünk készre. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert könnyen összeesik az első 15 percben.

5.) Az étcsokis krémhez olvasszuk fel 150 gramm étcsokit egy tálban. (Lehet mikróban is, ha odafigyelünk arra, hogy ne égjen meg, alacsony hőmérsékleten és gyakran kevergetve olvasztjuk.) Ezután adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és a mascarpone felét, és keverjük simára. 

6.) A fehércsokis krémhez, ugyanígy olvassuk meg a fehércsokit és adjuk hozzá a mascarponét. A fehércsokis krém önmagában is édes, ezért én nem adtam hozzá cukrot, de ízlés szerint ilyenkor még lehet hozzákeverni.

7.) Verjük fel a habtejszínt a maradék két evőkanál cukorral. Körülbelül 3 evőkanálnyit tegyünk a habból az étcsokis krémbe, hogy lazítsunk a keveréken. A többit keverjük a fehércsokis masszához.

8.) A megsült és már kihűlt égetett tészta golyókban vágjunk lyukat és a nyomózsákba töltött étcsokis krémmel töltsük fel a golyókat. Vagy a sokkal lustább megoldás, - ha nincs nyomózsákunk ez is megteszi- vágjuk ketté és egy kiskanál segítségévvel kanalazzuk bele a krémet.

9.) Rendezzük tálba a golyókat és öntsük rá a fehércsokis krémet. A tetejére a maradék fél tábla étcsokiból készítsünk csokiforgácsokat, legegyszerűbben zöldséghámozóval lehet nagyobb forgácsokat készíteni.

10.) Ezután tegyük hűtőbe 1-2 órára és kész is!

Szólj hozzá!
Címkék: Receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://oregami.blog.hu/api/trackback/id/tr512277929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása