Ezt a receptet a középiskolai tornatanárnőmtől kaptam a szerenádunk alkalmával, és sajnos már nem tudom, hogy pontosan melyik észak-európai nemzet mondhatja magáénak ezt a nagyon egyszerű és nagyon furcsa mértékegységekben megadott receptet, de biztos, hogy azok is imádni fogják, akik csak a nyuszikás viccből ismerik a répatortát.
Hozzávalók:
3 dl reszelt répa (finom lyukú reszelőn, ezt nem érdemes ellustulni)
2 dl liszt
2 dl cukor
1 dl étolaj
2 tojás
1 kk. szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
A mázhoz:
15 dkg tejszínes krémsajt (Hajdúsági, Philadelphia, mascarpone)
5-10 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
1 ek. citromlé
10 dkg durvára tört dió, mandula vagy mogyoró
1.) A répát meghámozzuk és lereszeljük, kb. 3 közepes répából lesz 3 deciliter répa. (Ez azt jelenti, hogy a lereszelt répa egy mérőpohárba téve és kicsit lenyomkodva eléri a 300 ml-t jelző csíkot.)
2.) A mérőpohárban ezután mérjük ki a lisztet, a cukrot és az olajat, majd ezeket a lereszelt répával együtt öntsük egy nagyobb keverőtálba és adjuk hozzá a tojást, a szódabikarbónát és a fahéjat.
3.) Ezután még ízlés szerint rakhatunk bele mazsolát, tört diót vagy egy narancs lereszelt héját. Az eredeti receptben nem szerepel, de nyugodtan lehet kísérletezni.
4.) A masszát ezután rakjuk egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt kb.18 cm-es kapcsos tortaformába és süssük 180 fokos sütőben 40 percig, vagy amíg a tűpróbával már jónak ítéljük.
5.) Ez idő alatt keverjük össze a krémsajtos máz hozzávalóit, a porcukrot kisebb adagokban adjuk az olvasztott vajhoz és a citromléhez, majd keverjük hozzá a krémsajtot. Ezt érdemes rövid időre hűtőbe tenni, hogy jobban összeálljon.
6.) Ha a torta kihűlt, vegyük ki a formából, kenjük meg a krémsajtos mázzal és szórjuk rá durvára a tört diót, mandulát vagy mogyorót.