Skandináv répatorta

2016. február 01. 21:17 - OregamiAnnamari

20160326_183714.jpg

Ezt a receptet a középiskolai tornatanárnőmtől kaptam a szerenádunk alkalmával, és sajnos már nem tudom, hogy pontosan melyik észak-európai nemzet mondhatja magáénak ezt a nagyon egyszerű és nagyon furcsa mértékegységekben megadott receptet, de biztos, hogy azok is imádni fogják, akik csak a nyuszikás viccből ismerik a répatortát.

Hozzávalók:

3 dl reszelt répa (finom lyukú reszelőn, ezt nem érdemes ellustulni)

2 dl liszt

2 dl cukor 

1 dl étolaj

2 tojás

1 kk. szódabikarbóna

1 teáskanál fahéj

A mázhoz:

15 dkg tejszínes krémsajt (Hajdúsági, Philadelphia, mascarpone)

5-10 dkg porcukor

5 dkg olvasztott vaj

1 ek. citromlé

10 dkg durvára tört dió, mandula vagy mogyoró 

1.) A répát meghámozzuk és lereszeljük, kb. 3 közepes répából lesz 3 deciliter répa. (Ez azt jelenti, hogy a lereszelt répa egy mérőpohárba téve és kicsit lenyomkodva eléri a 300 ml-t jelző csíkot.) 

2.) A mérőpohárban ezután mérjük ki a lisztet, a cukrot és az olajat, majd ezeket a lereszelt répával együtt öntsük egy nagyobb keverőtálba és adjuk hozzá a tojást, a szódabikarbónát és a fahéjat. 

3.) Ezután még ízlés szerint rakhatunk bele mazsolát, tört diót vagy egy narancs lereszelt héját. Az eredeti receptben nem szerepel, de nyugodtan lehet kísérletezni.

4.) A masszát ezután rakjuk egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt kb.18 cm-es kapcsos tortaformába és süssük 180 fokos sütőben 40 percig, vagy amíg a tűpróbával már jónak ítéljük.

5.) Ez idő alatt keverjük össze a krémsajtos máz hozzávalóit, a porcukrot kisebb adagokban adjuk az olvasztott vajhoz és a citromléhez, majd keverjük hozzá a krémsajtot. Ezt érdemes rövid időre hűtőbe tenni, hogy jobban összeálljon.

6.) Ha a torta kihűlt, vegyük ki a formából, kenjük meg a krémsajtos mázzal és szórjuk rá durvára a tört diót, mandulát vagy mogyorót. 

Szólj hozzá!
Címkék: Receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://oregami.blog.hu/api/trackback/id/tr678346414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása