Hozzávalók:
- 24 dkg liszt
- 15 dkg vaj/margarin
- 1 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 kk. sütőpor
- 1 csipet só
- 1 ek. friss levendula, vagy két ek. szárított levendula
- házi eperlekvár
Elkészítés:
1.) A lisztet és a cukrot kimérjük és egy nagyobb tálba tesszük, ehhez hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat/margarint, a tojást, a sütőport, a sót és a levendulát, majd az egészet a kezünkkel összemorzsoljuk.
2.) A hideg vajat és a tojást addig kell morzsolgatnunk a száraz hozzávalókkal, amíg nedves homok állagú nem lesz, majd ezután gyors mozdulatokkal, (hogy a vaj, minél kevésbé melegedjen fel) formázzuk henger alakúra és folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe min. 30 percre.
3.) A henger alakú tésztával már nagyon könnyű dolgunk van, mert ezután csak fel kell szeleteltünk körülbelül egy centi vastag szeletekre és egy kivajazott tepsibe tenni. A kekszek között hagyjuk bőven helyet, mert megnőhetnek sütés közben.
4.) A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Még melegen szedjük ki a tepsiből és hagyjuk egy rácson vagy egy nagyobb tányéron teljesen kihűlni.
5.) Ha kihűlt, a kekszek közé tegyünk eperlekvárt és készen vannak a süti-szendvicsek. :) Vagy ha, olyan óriásira nőttek még az én kekszeim, akkor egy korongot vágjunk félbe, az egyik felét kenjük meg lekvárral és illesszük rá a másik felét.
6.) Levendulaszörppel, eperszörppel, levendulás-rozéfröccsel, vagy a képen is látható málnás vodkával igazán kiváló. :D