Sosem voltam nagy rajongója a piskótatekercsnek, mert szerintem a legtöbb borzasztóan száraz és unalmas, sőt magát a piskótát sem szerettem, de mára már ez a kedvenc süti/torta alapom. A fehércsokoládéval biztosra mentem, mert azt amúgy is mindenféle formában imádom, legfőképpen a Chili&Vanilia féle fehércsokis-levendulás fagyiban. Az egyszerűen fantasztikus, kár, hogy nem adhatom el saját receptnek, annyit csináltam már.
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
5 ek. liszt
5 ek. vaníliás kristálycukor
csipetnyi só
A krémhez:
2 dl habtejszín
100 g fehércsoki
125 g mascarpone
2 csapott ek. vaníliás kristálycukor
1 teáskanál rózsavíz
Elkészítés:
1) A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét és a sárgáját tegyük külön tálakba. A fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval. A legcélszerűbb ehhez a feladathoz elektromos habverőt használni.
2) A tojássárgákhoz adjunk öt evőkanál cukrot és szintén elektromos habverővel ezt is keverjük addig, amíg világossárga színű lesz és habos. A tojássárgás keverékhez adjunk 5 evőkanál lisztet és ezzel keverjük tovább.
3) A tojássárgás alaphoz keverjünk egy nagyobb kanál tojásfehérjét, majd óvatosan egy fakanál vagy egy spatula segítségével keverjük a tojásfehérjét a tojássárgás alaphoz, ügyelve arra, hogy ne törjük össze nagyon a tojásfehérje habot.
4) A sütőt melegítsük el 180 fokra és egy sütőpapírral bélelt tepsiben terítsük szét a tésztát kb. 30x25 cm-es méretű téglalappá. Az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sül a tészta, ha a teteje már kezd világosbarna színt ölteni, akkor készen van.
5) A piskótát ekkor vegyük ki a sütőből és borítsuk egy másik sütőpapírra vagy egy tiszta, kicsit bevizezett konyharuhára. A felfordított piskótáról óvatos, de határozott mozdulattal távolítsuk el a sütőpapírt. Ekkor a konyharuha vagy a sütőpapír segítségével görgessük fel a piskótát úgy, hogy megkapjuk a tekercs formáját és hagyjuk így pihenni, betakarva, amíg elkészül a krém. Így nem fog törni és morzsálódni, amikor megkenjük a krémmel.
6) A krémhez a habtejszínt kezdjük el felverni és amikor már szinte teljesen készre kevertük, adjuk hozzá a mascarpone-t és keverjük ezzel is tovább, amíg elég habos nem lesz (ilyenkor a habverővel, keverés közben már mintákat tudunk bele rajzolni).
7) A fehércsokoládét olvasszuk fel, célszerű gőz felett, de ha valaki már elég jól kitapasztalta a mikróban olvasztás rejtelmeit, akkor nyugodtan lehet abban is. (Érdemes közepes fokozatra tenni és sűrűn kevergetni, mert a fehércsokoládé különösen hajlamos a megégésre.)
8) A kissé már kihűlt fehércsokoládét keverjük bele a krémbe, ekkor már egy kanál vagy egy spatula segítségével, és ekkor adjuk hozzá az egy teáskanál rózsavizet is.
9) A piskótát tekerjük ki téglalap alakúra és kenjük meg a krémmel, majd tekerjük fel újból. A kész piskótatekercset díszíthetjük tejszínhabbal, fehércsokoládéforgáccsal vagy rózsaszirmokkal is.