Az eredeti "spagetti szénégető módra" tulajdonképpen egy tojásos tészta sajttal, ami szerintem nem egy nagy durranás, ezért érdemes kicsit továbbgondolni az eredeti receptet. A neten nagyon sok olyan recept kering amit ha megcsinál az ember, a végeredmény közelről sem hasonlít az elvárásainknak, nekem is sikerült régen egy ilyenbe belefutnom, és miután sikerült messze alulmúlnom az elvárásaimat, inkább utána néztem jobban, hogy hogy lehetne jól ezt az ételt elkészíteni. A carbonara elkészítésének titka amúgy az alapanyagok hozzáadásának sorrendjén múlik. A kisült zsiradékkal összekevert spagettire amikor ráöntjük a tojás sárgáját (tényleg ne tegyük bele a fehérjét) és rendesen összesütjük, ez az az íz és darabos textúra amit el kell érnünk, csak utána szabad a többit hozzávalót beletenni. Amúgy egy könnyen és gyorsan elkészíthető étel!
Hozzávalók:
- 1 csomag (500 g) spagetti tészta
- 30-40 dkg házi jelegű sonka vagy húsos szalonna
- 3-4 tojás
- 4dl tejszín (min. 20%-os)
- 30 dkg nagylyukú sajt
- oregano
- só
Elkészítés:
1.) A sonkát vagy húsos szalonnát kis darabokra vágjuk, a sajtot lereszeljük. A tésztát sós vízben megfőzzük (kb 7-8 perc az al dente), és ha kész, a tészta főzőlevéből félre teszünk legalább fél litert, és utána leszűrjük a tésztát, csap alatt átmossuk hogy ne ragadjon össze. Amíg a tészta fő, egy lábosban a darabolt sonkát vagy húsos szalonnát megpirítjuk, ha a tésztát leszűrük beleöntjük a lábosba és összeforgatjuk a kisült zsiradékkal.
2.) A tojásoknak a sárgáját különválasztjuk a fehérjétől, a sárgáját egy pohárban villával felverjük és ráöntjük a spagettire. A tésztát addig forgatjuk amíg a tojás meg nem sül, ilyenkor apró tojásdarabok látszanak a spagetti felületén.
3.) Ezután beleöntjük a tejszínt, összekeverjük, majd ha felforrósodott, több lépésben hozzáadjuk a sajtot és beleteszünk egy kevés oreganot. Gyakori keverés mellett összefőzzük, és közben folyamatosan annyi tésztalevet adunk hozzá hogy a szósz állaga krémes maradjon. Teszünk még bele sót ha szükséges és ha a a szósz homogén és krémes, kész az étel. Esetleg tálaláskor parmezánt is reszelhetünk rá.