Kung Pao csirke

2016. február 26. 18:33 - OregamiAnnamari

kung_pao2.jpg

Ez az egyik kedvenc gyerekkori ételem. Egy időben minden vendégségben ez volt nálunk a menü, és tényleg végtelen mennyiséget meg tudok belőle enni, de csak ebből és nem abból, amit a rosszabb kínai büfékben Gong bao néven árulnak és kígyóuborkával(!) szervíroznak. Tehát ez nagyjából a kínai recept szerint készül, és bár az eredeti recept négy személyre írja ezt a mennyiséget, én inkább két személyesnek mondanám. 

Hozzávalók:

35 dkg csirkemell

4 ek. olaj

1 db szárított madárszemcsili

2 gerezd fokhagyma

4-6 cm gyömbér

1 ek. sherry

3 db. újhagyma 

5 dkg sózatlan földimogyoró

Mártás: 1 ek. szójaszósz

            1-2 ek, csiliszósz

            2 tk. fehérborecet (vagy rizsecet, ha van)

            2 tk. cukor

            1,5 tk. liszt

            6 ek. alaplé (vagy víz)

Páclé: 1/3 tk. só

          2 tk. szójaszósz

          2 tk. sherry

          1 tk. kukoricaliszt (vagy étkezésikeményítő). 

          1 ek. tojásfehérje

 

1.) Első lépésben vágjuk fel kockára vagy vékonyra csíkokra a csirkemellet és keverjük össze a páclé hozzávalóit. Ezután a feldarabolt csirkemellet tegyük egy nagyobb tálba, forgassuk össze a páclével és lefedve hagyjuk a hűtőben kb. 20 percig.

2.) Ez idő alatt a gyömbért, a fokhagymát és a csilit szeleteljük fel, amilyen kis darabokra csak tudjuk. Az újhagymát vágjuk karikára és kezdjük el hevíteni az olajat. (A legjobb, ha ezt öntöttvas wokban tesszük, ennek hiányában a legnagyobb otthon fellelhető serpenyő is megteszi.)

3.) Ha az olaj felmelegedett dobjuk bele a csilit, a fokhagymát és a gyömbért, majd ha kellően átpirultak, mehet bele a bepácolt csirke a páclével együtt.

4.) Amíg a csirkemell sül, keverjük a mártás hozzávalóit csomómentesre. A piruló csirkemellhez előbb adjuk, hozzá az újhagymát, majd keverve forgassuk a wokban, amíg a csirkemell átsül és az újhagyma is megpirul.

5.) Majd adjuk hozzá a mártást és kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Ilyenkor érdemes megkóstolni és ízlés szerint még több szójaszószt/csilit beletenni.

6.) Keverjük hozzá a sózatlan földimogyorót és tálaljunk. (Talán hülyeség ideírni, de a rizs passzol hozzá leginkább. :)

 

 

 

 

 

 

3 komment
Címkék: Receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://oregami.blog.hu/api/trackback/id/tr998422046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.02.28. 18:09:22

Valamit nem értek: hagyományos(?) kínai kajában mit keres csili, kukorica(liszt), fokhagyma, sherry?

Leone_510 2016.02.28. 20:17:11

@Hóhér az utolsó barátod: tudod...aki nem tudja tanítja...manapság posztolja :D

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.02.28. 23:10:18

@Leone_510: no igen. Persze az is igaz, hogy csak azt írta, hogy ez közelebb áll az eredetihez.
süti beállítások módosítása