Sült hús barnamártással (ikea style) és fűszeres sült krumplival

2016. június 13. 09:37 - LaciOregami

sulthusbarnamartas.jpg

A fűszeres krumpli ötletét egy barátom vetette fel, én pedig a héten kreáltam belőle egy ételt. Kifejezetten jó lett (sőt, nagyonis), úgyhogy leírom a receptet, és ajánlom hogy próbáljátok ki! :) Én alapvetően szeretem erősen fűszeresen az ételeket, ezért nagyon nem tudok támpontot adni (főleg a krumplinál) hogy miből mennyi kell, amennyit jónak éreztek…  De a chilli-pehely a krumpliról ahogy összekeveredik a barnamártással , igazán jó ízélményt ad ;)

 

Hozzávalók:

Hús:

- 0,5-1 kg sertés hús (mondjuk comb), de lehet marha is ( az ugye drágább)

- olaj (ha lehet akkor oliva)

- fekete bors

- rozmaring

 

Fűszeres sült krumpli:

- 1-1,5 kg steak/új/sárga krumpli

- olivaolaj

- 1-3 gerezd fokhagyma

- oregano

- rozmaring

- kakukkfű (elhagyható ha nincs)

- pirospaprika

- száraz piros csípős paprika vagy chilli-pehely

- fekete bors

- só

 

Barnamártás:

- 100g vaj

- 2dl tejszín

- 2 púpozott evőkanál liszt

- szerecsendió

- fehérbors

- a kisütött hús szaftja

- 0,5 l marhahús alaplé – lehet főzött vagy a vízbe 2db marhahús-leveskockából (ha marhahúst sütünk, akkor esetleg lehet simán víz, ha ódzkodunk a kockás verziótól)

 

Elkészítés:

 

  • A húst szeletekre vágjuk, egy tálba vagy tepsibe olajat( ha lehet oliva) öntünk, megforgatjuk hogy mindkét oldalát befedje és rátesszük a szeleteket. A tetejére egy kevés rozmaringot szórunk és fekete borsot. Borsból jobb ha frissen őröljük, de az előre őrölt is okés… Betesszük a sütőbe és 200°c-on addig sütjük amíg meg nem pirul.
  • A krumplit hosszában szeletekre vágjuk, sós vízben kb 5 percig főzzük. Közben egy tálba oliva olajat öntünk, a fokhagymát nagyon apróra vagdossuk és beletesszük. mehet az olajba az oregano, rozmaring, kakukkfű, bors, egy kevés pirospaprika és egy kis só. A piros száraz csípőst is apróra vagdossuk (pelyhekre) és beleszórjuk az olajba, az egészet megkeverjük. A krumplit leszűrjük, beletesszük a tálba és összeforgatjuk a fűszeres olivaolajjal. Ezután egy tepsire vagy tálba szórjuk és berakjuk a sütőbe, addig sütjük amíg aranybarna lesz (csak tippelni tudok mennyi idő volt, talán 20-30 perc, de hát figyelni kell és ha jónak tűnik akkor kész )
  • Fél liter vízbe beletesszük a 2 marhahús-leveskockát és felfőzzük, így lesz alaplevünk. Közben a húst kivesszük abból egy tálra amiben megsült, és ha kész az alaplevünk, egy részét beleöntjük az üres tálba (a többit félretesszük), és egy fakanállal felkaparjuk a leragadt szaftot. Amibe az alaplét csináltuk (mosogatáshatékonyság : ) ), megolvasztjuk a vajat, és beleszórunk lisztet. Kavargatás mellett 1-2 percig főzzük, majd beleöntjük az alapleves süthús-szaftot. Összekeverjük, ezután mehet bele a tejszín, majd egy kevés szerecsendió és fehérbors. Sűrű kavarás mellett főzzük, és 2-3 szakaszban hozzáadjuk a maradék alaplevet. Addig főzzük amíg megfelelő sűrűségű lesz, vegyük figyelembe hogy ahogy kicsit hűl a szósz, sűrűbb lesz mint a forró. Ha elég sűrűnek ítéljük akkor kész is.

Ekkor már csak tányérra  szedjük a krumplit, a húst, leöntjük barnamártással, és jó étvágyat! :)

Megjegyzés: A leveskockás dolgot az alapléhez lehet hogy van aki furának tartja, de határozottan ikeás barnamártás ízt ad! Aki szereti, annak nagyon ajánlom!:) 

Update: mint kiderült, egy kis házi eperlekvárral még egyet lehet csavarni az ízvilágon! ;)

Szólj hozzá!
Címkék: Receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://oregami.blog.hu/api/trackback/id/tr968805456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása