Garfield kedvenc ételét én is nagyon szeretem, de időbe telt amíg magamtól is megpróbáltam megcsinálni. A recept saját kreálmány (nem túl bonyolult), a nevet kicsit találomra adtam most neki, így mindenki számára világos hogy körülbelül mit fog kapni. Tulajdonképpen logikusabb lenne a "bolognese" helyett a "cukkinivel" jelző, de ez sokak számára megtévesztő lehet. Ennek oka az hogy a cukkini inkább csak az étel texturáját adja, puhább, lágyabb lesz tőle. Attól nem kell tartani hogy valami fura ízt kölcsönözne, az étel egy klasszikus oreganos-paradicsomos-sajtos olasz szentháromság!
Hozzávalók:
- 1 csomag (500 g) lasagne tészta
- 1 kg darált sertéshús
- 500 ml paszirozott paradicsom
- 1-2 cukkini
- 400-500 g sajt (lehet például nagylyukú, és lehet részben parmezán is)
- 0,5 l tej
- 100 g vaj
- liszt
- 1-2 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- friss bazsalikom
- oregano
- 1-2 babérlevél (elhagyható)
- szerecsendió
- só
- fekete bors
- olaj
Elkészítés:
1.) Felvágjuk a hagymát és kevés olajon egy kis sóval üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a darált húst, megborsozzuk, beledobjuk a kés pengéjével szétroppantott fokhagymát és addig sütjük gyakori kevergetés mellett amíg a hús aranybarnára nem pirul. Ekkor hozzáadjuk a paszirozott paradicsomot, oreganot, babérlevelet, sózzuk ízlés szerint és addig főzzük kevergetés mellett amíg az ízek össze nem főnek (kb 15 perc).
2.) Besamel mártás elkészítése: Egy kissebb tálban felolvasztjuk a vajat, hozzá adunk 2 evőkanál lisztet, elkeverjük és folyamatosan kevergetve elkezdjük lassan hozzá önteni a tejet. Közben szórunk bele egy kevés szerecsendiót. A mártásnak sűrűnek kell lennie, ha kel még lehet bele tenni egy kis lisztet.
3.) Egy négyzet alakú jénai aljára öntjük a besamel 1/3-át, szétkenjük és lerakjuk az első réteg tésztát. Ennek a tetejére öntjük a felét a paradicsomos szósznak. Ennek a tetejére jön a következő tésztaréteg, erre öntünk még 1/3 adag besamelt, szétkenjük a tésztán és mehet rá a maradék paradicsomos szósz. Felvágjuk kis szeletekre a cukkinit és annyit teszünk rá hogy elfedje a szószt. Erre még egy réteg tészta, annak a tetejére öntjük a maradék besamelt. A sajtot kis szeletekre vágjuk és befedjük vele a tésztát (ha van parmezán, akkor azt ráreszeljük).
Ezután a tálat betesszük a sütőbe, és addig sütjük amíg a tetején a sajt barnulni nem kezd.
4.) Ha kész, akkor tálalásnál friss bazsalikomleveleket szórunk rá (bőségesen).
Megjegyzés: Az arányok nem biztos hogy minden tálhoz megfelelőek, paradicsomszósz és a cukkini mennyiségét úgy adagoljuk hogy elférjen a tálban minden réteg.