Lasagne Bolognese

2016. január 31. 02:44 - LaciOregami

lasagne-hero-6a2aa989-49d0-4cad-aaaf-1faf5100249a-0-472x310.jpg 

Garfield kedvenc ételét én is nagyon szeretem, de időbe telt amíg magamtól is megpróbáltam megcsinálni. A recept saját kreálmány (nem túl bonyolult), a nevet kicsit találomra adtam most neki, így mindenki számára világos hogy körülbelül mit fog kapni. Tulajdonképpen logikusabb lenne a "bolognese" helyett a "cukkinivel" jelző, de ez sokak számára megtévesztő lehet. Ennek oka az hogy a cukkini inkább csak az étel texturáját adja, puhább, lágyabb lesz tőle. Attól nem kell tartani hogy valami fura ízt kölcsönözne, az étel egy klasszikus oreganos-paradicsomos-sajtos olasz szentháromság!

Hozzávalók:

- 1 csomag (500 g) lasagne tészta

- 1 kg darált sertéshús

- 500 ml paszirozott paradicsom

- 1-2 cukkini

- 400-500 g sajt (lehet például nagylyukú, és lehet részben parmezán is)

- 0,5 l  tej

- 100 g vaj

- liszt

- 1-2 fej hagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- friss bazsalikom

- oregano

- 1-2 babérlevél (elhagyható)

- szerecsendió

- só

- fekete bors

- olaj

 

Elkészítés:

1.) Felvágjuk a hagymát és kevés olajon egy kis sóval üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a darált húst, megborsozzuk, beledobjuk a kés pengéjével szétroppantott fokhagymát és addig sütjük gyakori kevergetés mellett amíg a hús aranybarnára nem pirul. Ekkor hozzáadjuk a paszirozott paradicsomot, oreganot, babérlevelet, sózzuk ízlés szerint és addig főzzük kevergetés mellett amíg az ízek össze nem főnek (kb 15 perc).

2.) Besamel mártás elkészítése: Egy kissebb tálban felolvasztjuk a vajat, hozzá adunk 2 evőkanál lisztet, elkeverjük és folyamatosan kevergetve elkezdjük lassan hozzá önteni a tejet. Közben szórunk bele egy kevés szerecsendiót. A mártásnak sűrűnek kell lennie, ha kel még lehet bele tenni egy kis lisztet.

3.) Egy négyzet alakú jénai aljára öntjük a besamel 1/3-át, szétkenjük és lerakjuk az első réteg tésztát. Ennek a tetejére öntjük a felét a paradicsomos szósznak. Ennek a tetejére jön a következő tésztaréteg, erre öntünk még 1/3 adag besamelt, szétkenjük a tésztán és mehet rá a maradék paradicsomos szósz. Felvágjuk kis szeletekre a cukkinit és annyit teszünk rá hogy elfedje a szószt. Erre még egy réteg tészta, annak a tetejére öntjük a maradék besamelt. A sajtot kis szeletekre vágjuk és befedjük vele a tésztát (ha van parmezán, akkor azt ráreszeljük).
Ezután a tálat betesszük a sütőbe, és addig sütjük amíg a tetején a sajt barnulni nem kezd.

4.) Ha kész, akkor tálalásnál friss bazsalikomleveleket szórunk rá (bőségesen).

Megjegyzés: Az arányok nem biztos hogy minden tálhoz megfelelőek, paradicsomszósz és a cukkini mennyiségét úgy adagoljuk hogy elférjen a tálban minden réteg.

Szólj hozzá!
Címkék: Receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://oregami.blog.hu/api/trackback/id/tr338336874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása