Mongol családi barátainknál ettem először ilyet még gyermekkoromban, és nagyon ízlett (nem csak nekem). Mivel ők a töltött káposztát szerették, ezért néha „cseréltünk”, aminek mindig mindenki nagyon örült. Ízhatásra kifejezetten összetettnek tűnik, de valójában egy rendkívül egyszerű étel. A különlegességét valójában az elkészítés módja adja, mivel a tésztába csomagolt húsos-fűszeres húst nem főzik vagy sütik, hanem párolják. Ettől a gombóc tésztája önmagát megtartó, keményebb állagú lesz, a belsejében pedig fűszeres lében ülő húst kapunk. Az egész összhatása kifejezetten finom és intenzív ízélmény! Sajnos mostanában már kevesebbet találkozok mongol barátainkkal, úgyhogy megtanultam megcsinálni a „bócot”. Állítólag (és természetesen) amit itthol el lehet készíteni, nem lesz olyan, mint amit Mongóliában esznek (kint kevert húst használnak), de így kis egy nagyon finom ételt ehetünk.
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- víz
- 0,7-1 kg darált sertéshús
- 2 közepes fej hagyma (vagy egy nagy)
- 2-4 gerezd fokhagyma
- só
- bors (darált)
- fűszerkömény (darált),
- őrölt koriander (opcionális)
Elkészítés:
1.) A hagymát és a fokhagymát felvágjuk és sóval, borssal és fűszerköménnyel összekeverjük a darált hússal.
2.) A liszthez adunk egy kis sót, és annyi vizet adagolunk hozzá amíg gyúrható nem lesz. Kézzel keverjük, mivel olyan állagot kell kapnunk amikor már nem ragad a kezünkhöz. Az asztalra/gyúródeszkára szórunk egy kis lisztet, belisztezzük a nyújtófát (vagy amivel nyújtjuk, én elég sokszor használtam borosüveget : D ), leszaggatunk a tésztából annyit amiből 2-3 cm-es golyókat tudunk a kezünkkel formálni, ezt rátesszük a felületre és olyan vékonyra nyújtjuk amennyire tudjuk. Ezután a kezünkbe vesszük, és úgy nyújtjuk még, majd ha kb tenyérnyi méretű.
3.) Egy tésztadarabot a tenyerünkre teszünk, kicsit kinyújtogatjuk, a másik kezünkkel pedig egy evőkanálnyi húst teszünk a közepébe. Körülötte a tésztát körben haladva úgy nyújtsuk hogy a végén be tudjuk fedni a teljes húsgombócot, és hasonlítson a végeredmény a képen látható formához.
Ha letesszük az elkészült gombócot (és nem egyből az edénybe), ügyeljünk hogy belisztezett felületre tegyük, hogy ne ragadjon le. Ha egy kész, jöhet a következő
4.) Egy olyan edényben ami alkalmas gőzölésre, belehelyezünk annyi gombócot amennyit tudunk. Nekem egy kisebb egyszerű lapos aljú szűrőm van, ami beleillik egy edénybe, és van egy fedő is hozzá. Ennél vannak jobb eszközök is, de ez is elég lehet, csak nem tudunk sokat egyszerre főzni (én pl 6 db-ot tudok egyszerre gőzölni). Természetesen először tegyünk vizet a pároló aljára, és amikor forr, akkor tegyük bele a gombócokat a víz fölötti tárolóba.
Kb 25-30 percig pároljuk és ha kész, már fogyaszthatjuk is.